Klipp klørne korrekt
Jeg tenkte at det er på tiden å skrive noe fornuftig her!
Nytt år, mye å gjøre! ;o)
Valpene hadde klørne sine klipt her to ganger på forlabbene og en gang på baklabene.
Men det vokser fort, og det er viktig å venne dem til det!
Derfor fant jeg noen artikler om det!
Veldig bra om hvis dere gjøre det selv, istede for å bli avhengig av å ta hunden til dyrpleie eller hundefrisør.
Det er mange grunner til det.
- For det første, blir det en del av rutinen til hunden, den føller seg trygg, og synes ikke at det er skumelt.
- Nummer to: det blir billigere! Det koster ikke mye å kjøpe en klotang, med ca. 100,-/ 150,- får du en ganske bra klotang, som kan brukes maaaaange ganger. For å gjøre det et annet sted, må du betale omtrent 50,- per gang.
- Nummer tre: det blir mye letter å gjøre det hjemme, da kan dere gjøre det når som trengs!
Tips: en godbitt er alltid velkommen!! ;o)
Mange eiere synes det er skummelt å klippe klør og eierens usikkerhet smitter lett over på hunden. Men regelmessig kloklipp er viktig for hundens helse.
Mange hundeeiere synes det å klippe klør er en vanskelig jobb som de helst hopper over eller overlater til veterinæren, men egentlig er det å klippe klør ikke så mye verre enn å klippe dine egne negler. Dagens hunder får ofte for lite mosjon på hardt underlag til å holde klørne naturlig korte. Dermed må klørne klippes regelmessig for å hindre at de blir de lenger og lenger. Uten kloklipp kan klørne bli så lange at hele poten til slutt blir deformert for livstid. Lange klør er dessuten mye mer utsatt for brekk- og sprekkskader enn en korte klør.
En brekt klo gir lang tids halthet
En skadet klo er en vond opplevelse for hunden. Inne i kloa ligger nerven som ved klobrekk blir klemt eller til og med blir helt blottstilt. Det hele ender ofte med et veterinærbesøk der hunden må bedøves helt for å få kloa trekt ut eller klipt av helt inne med rota. Etterpå blir det flere uker med halthet og såre poter.
Å forebygge er det beste
For å prøve å unngå kloskader er det viktig med regelmessig kloklipp. Start mens valpen er helt liten og vær rolig, men bestemt. De færreste hunder liker å få klørne klipt, for du må holde både poten og hunden i et stødig grep for å kunne kontrollere hvor og hvor mye du klipper. Dersom du føler deg usikker får du en medhjelper til å holde valpen på fanget. Pass på slik at valpen ikke får stikke av, men vær vennlig uten å finne deg i tull! Bruk en skarp klotang av god kvalitet. En dårlig tang vil ikke kutte kloa med et skarpt snitt, men presse den sammen rundt nerven slik at det gjør vondt.
Nerven og blodkar vokser ut når kloa blir lang
Kloa er bygd opp med et hardt ytre lag og inni er det mykere vev med nerver og blodårer. Etter hvert som kloa vokser seg lang vokser også blodårene og nervene utover i kloa. Har klørne blitt for lange kan du derfor som regel ikke klippe de så korte som de burde være. Du må isteden klippe den stadig litt kortere flere ganger etter hverandre slik at blodårer og nerver trekker seg tilbake. På hvite klør kan du se blodårene godt, men også på svarte klør er det mulig å se hvor langt ut blodåren går. Like utenfor der blodåren slutter blir det en fure på undersiden, nesten lik hoven på en hest. Dersom du får en dyp fure og gjerne med en krum spiss i enden, er kloa for lang. Klipp fra undersiden og opp. Siden blodårene ligger i bunnen av kloa kan snittet være nesten loddrett. Klipp så mye at du nærmer deg det punktet der kloa blir tykkere og der furen på undersiden starter.
Klipp raskt og bestemt
Ta et raskt klipp med en skarp saks, det kjenner hunden minst. Er du usikker og klipper sakte, klemmes nerven sammen slik at det blir vondt. Dersom du skulle være uheldig og klippe slik at det kommer litt blod, så er dette en kortvarig smerte, som å skjære seg med en skarp kniv. Ta det helt rolig og fortsett med å klippe resten av klørne. Blir du redd og avslutter klippingen for å trøste hunden, ja, da blir også hunden redd og det blir trolig vanskeligere å klippe klør neste gang. Hvor ofte du skal klippe varierer fra rase til rase og fra hund til hund. En kraftig hund som får mye mosjon på hardt underlag trenger kanskje ikke klippe sine klør hele sommerhalvåret.
Klipp lite men ofte
En hund som får mindre mosjon må kanskje få sine klør klipt så ofte som hver 14. dag. Klipp gjerne hver uke for å unngå å ta mye om gangen. Dersom du hører klørne på en korthåret pote når hunden går på et hardt gulv har den for lange klør. Har hunden langt hår på poten ville dette dempe lyden. Dersom du lurer på om hunden har for lange klør, så har det som regel det. Det er bedre å klippe lite og ofte enn mye og sjelden!
Lykke til! Fortell meg gjerne hvordan det gikk!
Si ifra hvis det er noe dere lurer på ;o)
Artikelen er tatt fra www.hunden .no
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar