mandag 28. desember 2009

Hunders reaksjon på skudd, smell og fyrverkeri


Nå nærmer seg Nyttårs-aften, og det er mange hunder (og hunde eierne) som er redd for hunders reaksjon på fyrverkeri.
Her hjemme har jeg tatt hundene til steder hvor det er mye lyd, blandt annet nær skytebane, så de er vant til det.
Valpene har hørt en del høye lyder her, men ikke noe fyrvekeri.
Siste nyttårs-aften hadde vi rakketer her hjemme, men de lagde ikke noe høy lyd, og her i Skotselv, som dere kan tenke dere, er ikke så mange som pleier å ha det ;o)

Tips: prøv å spille fyrvekeri lyder fra internet på data.

Link til det:

(noen videoer er ganske lange og kjedelige, og har ingen høye lyder, så det er bare å spole fram)...

Jeg tenkte å finne noe om det.
Her kommer artiklene:


Hva er først og fremst en indikasjon på at hunden er redd? Altså at hunden ikke bare varsler om fare, eller reagerer "normalt" på annen måte? For vår del har vi problem med at hunden vår bjeffer en god del på nyttårsaften, men ellers utagerer ikke så mye, så det er vel å gå for langt å begynne å fore hunden med beroligene piller?


André, OsloGry Løberg: Hunder som er redde kan ha et høyt aktivitetenivå, de kan bjeffe hyle, skjelve, pese, ha en lav kroppsholdning, halen under bena. Den kan søke til eier eller forsøke å gjemme seg, noen kan få panikk og vil ut og vekk. Hvordan hunder reager på raketter varierer. Noen hunder kan også bjeffe slik som deres hund. Jeg vet ikke hva dere gjør fra før, men her er noen tips: Lag et gjemmested hvor hunden kan gjemme seg om den vil. Gå en lang tur (der det ikke er raketter) og gi hunden et godt måltid mat. La hunden være på et sted i huset hvor den er mest mulig skjermet for lyder, og gjerne et rom uten vindu. Sett på radio eller musikk for å kamuflere lyder utenfra. Ikke straff hun for at den bjeffer. Vær sammen med hunden når det står på som værst. Ditt spørsmål var om du skulle bruke beroligende piller. Ja, som en nødløsning og for hundenr med dårlig prognose kan man gjøre det. Men jeg anbefaler å behandle hunder med frykt for sterke lyder, slik at man skal slippe i størst mulig grad å bruke piller.


Vi har nylig fått en rottweiler tispe i familien. Hun er nå 5 mndr. Hva bør eller kan vi gjøre på Nyttårsaften. Vi bruker ikke fyrverkeri selv, men svært mange i nabolaget gjør det.


Kaptein Krok, BærumGry Løberg: Forbered dere med å eksponere henne for lyder komtrollert og så lavt at hun ikke reagerer. Trekk for gardinene på nyttårsaften, skap en trygg atmosfære og sett på musikk. Gå en lang tur tidligere på kvelden og gi henne et godt måltid mat. Vær sammen med henne og gi henne trygghet om hun søker det. Forbered dere slik at hun kan få gå til et trygt sted å gjemme seg om hun ønsker det.


Hei. Har nå hund som er 7 mnd og skal oppleve sin første nyttår...hva er lurt for oss å gjøre for at han ikke skal bli redd? han er selvsagt ikke alene den kvelden.gyda, oslo


Gry Løberg: Gå en god tur og gi hunden et godt måltid mat, trekk for gardinene og ha på musikk. Om hunden blir redd og vil gjemme seg la han få gjøre det, om han vil komme til dere for å få trygghet la han få det. Opptre rolig og ikke lag noe nummer utav det. Forebygging kan være et godt tiltak. Eksponer han for sterke lyder på en kontrollert måte, øk gradvis volum. DAP kan være forebyggende hvor han er noe roligere og det er mindre sjanse for reaksjon.


Vi har en dvergschnauzer på 5 måneder. Hun har altså ikke opplevd nyttårsaften før. Hvordan kan vi forberede oss og hva bør vi gjøre hvis hun reagerer negativt?Anders, Tønsberg


Gry Løberg: Om hun er generelt vant til sterke lyder som smell og dunk vil hun bedre mestre fyrverkeri. Du kan spille av fyrverkilyder du får kjøpt på CD for å forbygge. Start med å spille av på lav lyd og se hvordan hunden responderr, la den stå på en liten stund og skru sakte men sikkert opp lyden. På selve nyttårsaften vil det være lurt å holde henne innendørs når det står på som værst, men enkeltraketter som folk sender opp i dagene før og etter er vanskelig å gjøre noe med - hunden må jo ut på tur. La henne få en god tur og et godt måltid mat før fyrverkeriet starter. Da vil hun være rolig og mett. Om hun reagerer på rakettene ikke lag noe nummer utav det. Vil hun gå gjemme seg må hun få lov til det. Søker hun trygghet hos dere må hun også få det, men det er viktig å ikke trøste henne. Gi henne trygghet, men ikke lag noe nummer utav det.


Lykke til! ;o)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar